Element Kovina

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) vse v naravi pripada osnovnim petim elementom: les, ogenj, zemlja, kovina in voda. Lastnosti, značilnosti teh elementov imajo tudi naši notranji organi. Elementu KOVINE pripadajo pljuča in debelo črevesje, čas jeseni, čas preobrazbe, kovina je element ki nas nagovarja, naj se usmerimo navznoter, vase.

Bolj ko sledimo naravnim ritmom bolj harmonična je tudi naša energija: tako kot se jeseni vse v naravi umirja in ritem upada, listje odpada, tako naj bi tudi mi   eliminirali in preobrazili vse, česar ne potrebujemo več ali smo prerasli, ter se pričeli umirjati.

Čustva povezana z elementom kovine so žalost, razočaranje, potrtost, melanholija.

PLJUČA so dihalni organ, odgovoren za preskrbo krvi s kisikom ter izločanje odpadnega ogljikovega dioksida ob izdihu.
Energijsko in po TKM pa so pljuča in njihova energija tudi odgovorna za uravnavanje naše sposobnosti odpuščanja, popuščanja, dajanja in sprejemanja. Narekujejo naš občutek za red in disciplino, ritem (vdih-izdih), začetek in konec.
Neuravnotežena energija pljuč (kovine) se lahko izraža v togosti, neprilagodljivosti. Pljuča so povezana z delovanjem kože in por.
Pljučom po TKM pripadata pekoč okus in bela barva. Po meridijanski uri je čas pljuč med 3 in 5 uro zjutraj, ko je njihov višek energije.
 
DEBELO ČREVESJE prav tako pripada element kovine in je parni organ pljučom. Maksimum energije debelega črevesja je med 5 in 7 uro zjutraj. Debelo črevesje je prebavni organ, zadolžen za izločanje odpadkov iz telesa. Iz čustvenega in duhovnega vidika TKM pa je debelo črevesje zadolženo za zmožnost razlikovanja med pravilnim in napačnim, izražanje naše izvirnosti in kreativnosti. Motena energija lahko vodi v rigidnost, neprilagodljivost, energijsko zakrčenost, ki se lahko kaže tudi na fizičnem nivoju (trebušni krči, bolečine, diareja/zaprtje) .

Presežek energije kovine se lahko kaže kot dogmatičnost, neprilagojenost, neravnotežje na vrsti področij: dajanje – sprejemanje, uživanje hrane – izločanje odpadkov, težko sklepamo kompromise, se uklonimo nasprotnim argumentom, oklepamo se žalosti , kopičimo lastnino, trdno se oklepamo kar je “našega”, od ljudi do materialnih dobrin.

Telesno se presežek kovine kaže v naslednjih simptomih:

trde in zategnjene mišice
toga drža in okorni gibi, slabše gibljiva hrbtenica in vrat
nagnjenost k alergijam (seneni nahod, hrana, kemične spojine)
slaba prekrvavitev in premalo potenja
težave s sinusi: glavoboli, infekcije sinusov
prebavni problem (zaprtje, diareja, napihovanje, sindrom razdražljivega črevesja)
suha koža, lomljivi nohti in lasje, razpokane ustnice, suha nosna sluznica

Presežek energije kovine pa povzroča tudi neravnovesje na prihičnem in vedenjskem področju, ki se izraža kot:

nered, konflikti
čustvena odmaknjenost
strah pred izgubo nadzora
pretirana kritičnost v odnosih in nagnjenost k predsodkom
pomanjkanje kreativnosti ni izvirnosti
togost, nezmožnost prilagajanja spremembam
obsedenost s čistočo, redom, disciplino


Prav tako problematično pa je lahko pomanjkanje energije kovine, ne le njen presežek. Pomanjkanje se fizično odraža kot:

zamašen nos, sinusi, grlo
alerije na hrano in/ali dražljaje iz okolja (seneni nahod, mačke, prah, kemikalije, mlečne izdelke, različno hrano)
dermatitis, kožni izpuščaji (ekcemi, luskavica, srbenje kože), dihalne motnje (težko dihanje, napetost v prsih kronična astma, materina znamenja, bradavice
kronično suha koža, lasje, nohti, ustnice

Psihološki simptomi pomanjkanja energije kovine so najpogosteje:

kronična tesnoba, čustvena otopelost
težave z opuščanjem stvari, odpuščanjem, ločevanjem od starega, znanega (kopičenje predmetov “za vsak slučaj”, če bodo še kdaj uporabni)
nizka samopodoba, samospoštovanje in samozaupanje
strah pred neuspehom
težje navezovanje novih stikov
preobčutljivost za kritiko, nagnjenost h kritizerstvu

Uravnavanje energije elementa kovine

Pljuča so povezana s kožo, stanje kože odseva stanje pljuč. Če so pljuča zdrava, vitalna in energija v ravnovesju imamo posledično lepo, sijočo, zdravo kožo. Ko so pljuča oslabljena ima koža več dela z izločanjem dodatnih strupov.
Pri uravnavanju energije kovine si lahko pomagamo z masažo, ki stimulira krvni obtok in posledično vpliva na stanje kože, pri prhanju kožo skrtačite s posebno krtačo, ki bo odstranila odmrle celice in pomagala odpreti pore in lažje izločiti strupe iz telesa.

Blagodejno deluje uporaba savne in parnih kopeli. Pri masaži se izogibamo uporabi  sintetičnih olj in dodatkov, ker lahko povzročijo alergije kože, še posebej pri ljudeh tipa kovine. Priporočljiva so običajna olja (mandljevo, sezamovo, blago ekološko masažno olje)

Pa seveda, kot tudi za ostale energijske tipe,  vsakodnevno redno sproščanje psihičnega stresa in ustrezna prehrana z rednim gibanjem.

 

VIR: svetloba.si