Element Zemlja

Zemlja je simbol za mater kot zaščitnico in hraniteljico. Naši predniki so zelo dobro vedeli, kako zelo so odvisni od tega, kar jim da zemlja: dobra letina je odločala o tem, ali bodo siti, ali lačni. Kako pomembna je bila našim prednikom zemlja, se kaže tudi v ljudskih pregovorih, kot je »Dober si kot Mati Zemlja«. Poznamo pa tudi reke »Namesto srca ima kamen.« in »Z nogami trdno stoji na tleh.«, ki nakazujejo na druge, malo manj prijetne lastnosti elementa zemlja.

Značilnosti elementa zemlja

Polarnost: Kitajska filozofija pravi, da sta v elementu zemlja yin in yang v ravnotežju. Znotraj samega elementa pa delimo zemljo na yin (rodovitna mehka prst) in yang (trda skala). Njivo lahko obdelamo s plugom (kovina yin), skalo pa počasi obrablja voda (zemlja nadzoruje vodo in s tem izgublja svojo moč).

Letni časi: Element zemlja nima svojega letnega časa, ker je navzoč v vseh letnih časih in sicer kot prehodno obdobje med letnimi časi. Najbolj prepoznaven pa je v poznem poletju, ko pridejo njegove lastnosti najbolje do izraza: zemlja obrodi, pridelki in sadeži dozorijo, kar nam daje varnost, da ne bomo lačni. Energija elementa zemlja najprej zbere energijo okrog svoje osi, potem pa jo razdeli na vse strani.
 
Del dneva: Različni deli dneva, ker se energija zemlje vedno pojavi na prehodu iz enega elementa v drugega (od 1. do 3. ure, od 7. do 9. ure, od 13. do 15. ure, od 19. do 21. ure).
 
Človeške lastnosti: Ljudje z elementom zemlja v kitajskem horoskopu zelo radi posredujejo v sporih (delujejo povezovalno), saj ne prenašajo nemira in sovraštva v svoji okolici. So skrbni in sočutni (skrb za druge je na prvem mestu, radi pozabljajo nase), zaradi uravnotežene narave (stabilnosti) so vredni zaupanja in zvesti. Pogosto so zelo konzervativni. »Zemeljski« ljudje želijo nadzorovati situacijo, vendar bolj iz ozadja, preprosto zato, ker bi radi, da jih nekdo potrebuje. V odnosih z drugimi iščejo harmonijo in občutek skupne pripadnosti, zato se izogibajo konfrontacijam in izbruhom jeze. To vodi k temu, da navzven skrivajo svoja čustva, v notranjosti pa jih skrbi. S tem elementom povezujemo materinstvo, hranjenje, mišljenje, ki je usmerjeno k cilju, trdne namene, voljo.

Ko niso v ravnotežju, so preveč zaščitniški do svojih najbližnjih, se vmešavajo v njihovo življenje in jim poskušajo vsiliti svoja lastna mnenja. Če element zemlja ne dobi dovolj podpore, so ljudje premalo samozavesti in dvomijo vase. Lahko so zbiratelji (stvari in kilogramov), preobčutljivi, zamerljivi, neprilagodljivi, imajo veliko potrebo po varnosti, ki ji podredijo vse drugo, zaradi strahu pred razočaranjem imajo težave pri določanju,. Od zdravstvenih težav se lahko pojavijo neplodnost, debelost, bulimija, veliki seksualni strahovi, govorjenje v spanju, težave z vidom, razpokane ustnice, herpes, težave z vranico in prebavo, slabokrvnost, mišični krči, bolezni kosti, slabost, bruhanje
 
Telesne značilnosti: Ljudje z veliko elementa zemlja oddajajo zaščitniško energijo in že s svojo prisotnostjo delujejo na ljudi pomirjujoče. Ponavadi so debelušni, okrogli, vendar kompaktni. Imajo široka, močna ramena in boke, njihove roke in noge pa so lahko v primerjavi s telesom videti premajhne. Zemeljski ljudje imajo ponavadi okrogel obraz in lepo marelično polt.
 
Življenjsko obdobje: Srednja leta (približno do 30. do 45. leta starosti, ko si nabiramo izkušnje in materialne dobrine, dobimo otroke).
 
Tradicionalna kitajska medicina: Organi – želodec (yang), vranica (yin); deli telesa – kri, meso, mišice, vezno tkivo, maščevje, ustnice; od čutov – tip; čustva – skrb.
 
Kitajska astrologija: vol in ovca (yin), zmaj in pes (yang).
 
Okus: Sladko.
 
Barve: Vsi odtenki rumene, rjave, oranžne, marelične.
 
Oblike: Pravokotne, podolgovate (višina je manjša kot širina), delovati morajo trdno in stabilno (na primer masivne noge pri stolih in mizah).
 

VIR: http://www.fengshui-akademija.si